Duurzame Energie

Wij willen duurzame woningbouw en duurzame energie, hier leggen we kort uit hoe al die technieken werken en waarom ze goed zijn voor duurzaamheid. Wilt u duurzame energie en woningbouw, maar geen windmolens in Utrecht? Stuur dan de brief!

Klik hier om de brief te versturen!

R

Warmtepomp

Een warmtepomp is een milieuvriendelijke manier om je huis te verwarmen en te voorzien van warm tapwater. De warmtepomp is een duurzaam alternatief voor de cv-ketel op gas. Omdat er minder of geen gas verbruikt wordt, daalt de CO₂-uitstoot met wel 50 procent.

Een warmtepomp wint warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater en zet dit om in bruikbare energie om het huis te verwarmen en wordt meestal direct aangesloten op het cv-systeem. Een warmtepomp draait op stroom: het stroomverbruik in huis neemt toe, het gasverbruik neemt af.

Bekenste warmtepomptechniek die iedereen in huis heeft is een koelkast.

R

Zonnedaken

Een zonnedak is iets anders dan zonnepanelen op het dak. Een zonnedak is een dak wat is bedekt met ‘dakpannen’ van gehard glas, waarin zonnecellen zijn verwerkt. Hierdoor is een maximale opbrengst te behalen op oppervlakte van zonnenernergie. Een zonnedak kan op een huis worden gelegd, vergelijkbaar met het in Nederland veel geziene pannendak.

Foto: P-plus.nl

R

Zonnevelden

Zonnevelden zijn grote oppervlaktes welke worden volgeplaatst met zonnepanelen. Een voorbeeld van een zonneveld in de buurt is in Nieuwegein onder de A12, naast knooppunt Ouderijn

Foto: Apple Kaarten

R

Aquathermie

Bij aquathermie wordt gebruik gemaakt van dezelfde techniek als bij de warmtepomp, door energie te halen uit een temeparatuurverschil. Het woord Aqua zegt het eigenlijk al. De energie wordt gehaald uit (oppervlakte)water. Onderstaande video legt het op eenvoudige wijze uit.

R

Geothermie

Geothermie is vergelijkbaar met aquathermie. Het belangrijkste verschil is dat de energie wordt gehaald uit de bodem in plaats van uit water. Ook hier wortd met de warmtepomptechniek de energie omgezet in warmte voor huisof tapwaterverwarming.

 
Foto: Thermogis.nl

R

Warmtenet

Een warmtenet biedt via een buizen netwerk warmte aan huizen om deze te verwarmen. De warmte die gebruikt wordt het netwerk te verwarmen komt meestal uit restwarmte van energie

Foto: milieucentraal.nl